Vanaf 2012 verduurzamen wij basisscholen. Onze eerste opdracht was voor Stichting Delta, we verduurzaamden daar zeven locaties in Arnhem en Groenlo. Onze combinatie van bewezen, duurzame techniek (ledverlichting en zonnepanelen) en een passend bewustmakingsprogramma sloeg aan. Inmiddels verduurzamen we PO-scholen door heel Nederland en staat de teller op meer dan 90 scholen.

Lesprogramma PO-scholen

We besteden veel aandacht aan het bewustmaken van leerlingen. We vinden het belangrijk dat we kinderen meenemen in de wereld van duurzaamheid. Het educatieve programma voor basisscholen heet het Wattson’s lab. De Wattsons, slimme onderzoekers gespecialiseerd in duurzaamheid, komen naar de school met hun eigen laboratorium. In dit lab leren en ontdekken leerlingen op een leuke en prikkelende manier via allerlei opdrachten over afval, energie, eten & drinken en water.

Slim Opgewekt Scholen ontwikkelde het programma voor zowel onder-, midden- als bovenbouw. Samen met de school vieren we uiteindelijk de verduurzaming door een spetterend eindfeest op school, samen met de Wattsons.

Hoe ontwikkelen we een bewustmakingsprogramma?

Slim Opgewekt Scholen werkt met ervaren mensen uit het onderwijs. We verbeteren het lab n.a.v. feedback van leerkrachten en leerlingen en we bezoeken scholen en draaien regelmatig mee op scholen. Zo zorgen we voor een nauwe aansluiting op de kerndoelen waar scholen mee te maken hebben. Slim Opgewekt Scholen zou graag zien dat duurzame keuzes en een ecologische footprint als vanzelfsprekend gezien worden als kerndoelen!

De Educube als onderdeel van bewustmaking

Ledverlichting installeren is een goede manier om stroom te besparen, maar het biedt nog meer kansen. Wij hebben onderzocht op welke manier verlichting de docent en leerlingen in de klas helpt. We ontwikkelden daarvoor de Educube. Met dit dynamische lichtsysteem is het licht in een lokaal, in te zetten naar gelang stemming en setting. Waar de ene lichttint zorgt voor ontspanning, helpt een andere juist voor focus. Het Educube-lichtsysteem bieden wij standaard aan bij onze verduurzaming en draagt bij aan de bewustmaking.

 

Benieuwd naar onze duurzame oplossingen voor jouw school?