‘Verduurzamen wordt verduur-samen op de Bernadetteschool’
Naaldwijk – RKBS Bernadette is de eerste van drie basisscholen van de Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs (WSKO) die zich een stroomneutrale school mag noemen. Op het dak van de school liggen inmiddels 276 zonnepanelen, die samen met het plaatsen van ledverlichting in de school, zorgen voor een jaarlijkse besparing van ruim 57.000 kg CO2. De school wekt nu evenveel energie op als verbruikt wordt. Directeur Herman Riekert: “Erover leren en ook doen, dat is het mooie van dit project! We leren kinderen het nut van duurzaam omgaan met energie en geven nu ook het goede voorbeeld. Zo wordt verduurzamen verduur-samen. Samen ben je er verantwoordelijk voor, je hebt er invloed op en samen breng je het tot stand.”
Om zoveel kilo CO2 te kunnen besparen zou de school jaarlijks 2851 volwassen eiken moeten planten, genoeg bomen voor tien voetbalvelden vol. Binnenkort mogen ’t Startblok en de Zeester zich ook stroomneutraal noemen. Als alle drie de scholen straks verduurzaamd zijn door Slim Opgewekt Scholen, wekt de stichting ruim 150.000 kilowattuur per jaar op dankzij zonnestroom.
Bewustmakingsprogramma
Niet alleen het technische aspect van verduurzaming wordt op de scholen toegepast. Ook een bewustmakingsprogramma is onderdeel de aanpak. Eén van de onderdelen in het programma was het maken van een duurzame wens. De kinderen dachten na over hoe de wereld er over 15 jaar uitziet. Zo bedacht Rens uit groep 5 een satelliet met een stofzuiger eraan om ruimte-afval op te ruimen, Noah uit groep 8 wenst een CO2-zuiger die het teveel aan CO2 uit de lucht zuigt en wil ook dat vliegtuigen zaadjes laten vallen waaruit bomen groeien. Jonas uit groep 6 dacht heel anders: hij wil een tijdmachine waarmee hij terug in de tijd kan, om uitvinders van toen te wijzen op nadelige gevolgen in het hier en nu, zodat ze hun uitvindingen kunnen aanpassen hieraan.
Codes kraken met de Wattsons
De afgelopen weken hebben alle leerlingen niet alleen in de klas aan de thema’s gewerkt, maar deden zij ook duurzame opdrachten in het Wattsons laboratorium. Het lab werd door Slim Opgewekt voor drie weken in de school geplaatst. Alle klassen ontvingen van tevoren een videoboodschap van De Wattsons, waarin ze de kinderen vroegen codes te vinden om de panelen te activeren. De kinderen konden de afgelopen week codes kraken die verstopt zaten in de lab-opdrachten. Zo konden de Wattsons vandaag tijdens de viering de zonnepanelen aanzetten.